Home Fokkerij Webshop Contact

Ziektes

Gerbils zijn gezonde en sterke dieren, en als het de juiste verzorging krijgt zal het ook niet snel ziek worden. Natuurlijk gaat het dan wel over Gerbils met een goede afkomst! Helaas zijn gerbils als ze ziek zijn ook echt goed ziek. Als ze laten zien dat ze zich niet goed voelen, is er echt wat aan de hand. Raadpleeg dan gelijk een dierenarts, ook in de avond en in het weekend!

Wij gaan de ziektes opnoemen die bij Gerbils kunnen voor komen.

Abcessen

Abcessen zijn opeenhopingen van etter in de weefselholtes. Het heeft alle kenmerken die een andere ontsteking ook heeft: het is rood, het zwelt op en het doet pijn. Ze kunnen in alle lichaamsdelen voorkomen. Vaak zijn ze ontstaan door een verwoning of doordat mijten ze hebben aangetast.
Hoe u het kan tegengaan: U kunt een kompres met een paardenstaart, handwarme gepureerde schillen van gekookte aardappels of lijnzaad. Als de ontsteking eindelijk open is ziet het er niet fraai uit, zeker als alle pus eruit is. De kans dat er een litteken over zal blijven is ook groot. U kunt het beste naar de dierenarts gaan, deze kan het abces leegzuigen.

Blindvlies en hoornvlies ontstekingen

Hiervan zijn er 2 soorten: acuut en chronisch. Als het rood wordt en de blindvliezen zwellen, kan je spreken van een acute ontsteking. Hierbij verliezen de Gerbils ook veel oogvocht. Dit kan komen door bacteriën, vuil en stofdeeltjes. Wat u het beste kunt doen is het oog blijven uitspoelen, hier zijn verschillende middeltjes voor te koop. Ook deze geneesmiddelen staan op www.gerbilshopqueenies.nl
Maak de ogen altijd schoon met een steriel gaasje, anders kan er nog meer vuil in de ontsteking komen. Als het binnen 24uur niet stopt met tranen of als er andere problemen komen, raadpleeg dan gelijk de dierenarts!
Bij het niet op tijd ontdekken van de ontsteking of als er niet goed mee wordt omgegaan, kan dit leiden tot een chronische blindvlies en hoornvlies ontsteking. Er ontstaan dan dikke witgele tot groene afscheidingen bij de ooghoeken. Wordt er hier geen aandacht aan besteeds? Dan an de ontsteking doorgaan naar de oogbol. Dit is te herkennen aan witte vlekken op het hoornvlies. Als dit gebeurt moet u echt naar de dierenarts

Granuloom

Granuloom is een gezwelvorming van nieuw weefsel dat begint bij de voetzool. Houtdeeltjes in het strooisel die door graven, roffelen en woelen in de huid van de voetzolen komen, kunnen de boosdoener hiervan zijn. Het kan zich over heel de voetzool verspreiden en is zeker geen pleziertje. Het kan voorkomen worden door geschikt strooisel te gebruiken dat niet in de voetzool terecht kan komen. Ga met granuloom zo snel mogelijk naar de dierenarts

Natte staart ziekte

Deze wordt door een bacterie veroorzaakt bij jonge dieren. Jongen in de nest die 10 tot 30 dagen oud zijn worden het meest getroffen. Apathie, diaree, geen eetlust en te lage temperatuur ijn de symptomen. De aangetaste jongen rollen zich op of zitten als een vrouwtje in elkaar. De staart en de anus zijn nat en kleverig. Ga hiermee snel naar de dokter, want het sterftepercentage is 70%, heel hoog!

Speekselziekte

Dit virus verloopt zonder dat er symptomen optreden. Wel kunnen er verlammingen ontstaan en een blindvliesontsteking.

Colibacillose

Dieren die net gestopt zijn met zogen en pasgeboren dieren hebben hier de meeste kans op. Gerbils die te vroeg bij hun moeder zijn weggehaald en amper zelf eten hebben een grotere kans op deze ziekte, maar het wordt bij hen vaak gezien als Natte Staart. Dit is het dus niet en heeft een andere behandeling nodig! Om de ziekte te voorkomen is hygiëne en gevarieerd goed voedsel van belang. Het voer mag niet abrupt veranderd worden, want hier kan de ziekte door ontstaan. Deze ziekte lijkt eerst op een darmziekte, omdat waterige diaree een van de symptomen is. Hierna kan er koorts, winderigheid voorkomen.

Muizetyfus

Besetting hiermee wordt veroorzaakt door het eten van geïnfecteerde ontlasting, in het voer of in het strooisel. Bij gerbils heb je 2 soorten verlopen: acuut en zonder verloop. Acuut komt bijna alleen voor bij jonge Gerbils die nog gezoogd worden. Bij het lichtste geval komen de symptomen: afkeer van eten, ruige vacht, apathie en afwisselende verstopping/diaree voor. In het zwaarste geval sterft de Gerbil snel. Gewichtsverlies, uiitgebreiden oedemen, gekromde rug, traagheid, zwakte, verlamming van de achterpoten en dichtgeplakte oogjes zullen de Gerbils krijgen die besmet zijn met muizetyfus. Het sterftepercentage is 70%.
Bij vermoeden van muizetyfus moet u gelijk naar de dierenarts. Hoe eerder de behandeling, hoe groter de kans is op overleven.

Haaruitval

In het voorjaar is haaruitval heel normaal, maar buiten deze tijd kan het betekenen dat er een probleem is met de stofwisseling of een gebrek aan vitamini C. Hiervoor kunt u natuurmiddelen gebruiken, zoals Sulfur of vitamine preparaten zoals Bea Vit Totaal

 

Gebitsafwijkingen

Afgebroken tanden of te lange tanden komen regelmatig voor bij Gerbils. Dit kan komen door verkeerde voeding of omdat ze te weinig te knagen hebben. Als ze te lang zijn moet u naar de dierenarts om de tanden korter te laten knippen. Als dit niet gebeurt kan het diertje niet of slecht eten.

Ectromelie

Dit begint met een zwelling in de achterpoten, en daarna worden de andere poten en ook de staart aangetast, totdat de hele gerbil gezwollen is. Uit eindelijk zal de Gerbil sterven. Het is een hele pijnlijke en langzame dood, dus het beste is om de Gerbil zo snel mogelijk in te laten slapen.

Morbus Tyzzer

Dit is een veel voorkomende ziekte, vooral bij jonge knaagdieren. Het is een infectie veroorzaakt door bacteriën. Door het eten van kleine deeltjes van de bacterie kunnen ze geïnfecteerd worden. Deze bacteriën kunnen wel een jaar overleven in voer en strooisel! Pasgeborenen en net bevallen vrouwtjes zijn het meeste vatbaar voor deze ziekte. Het acute verloop hij oudere dieren lijkt op een maagdarmziekte die zich uit in diaree, traagheid, gebrek aan eetlust, apathie, ruwe en ruige vacht. Deze dieren zijn meestal tussen 48 tot 72 uur dood. Bij jonge dieren komt de dood veel meer plotseling en zonder uitingen. De chronische vorm uit zich in ruige vacht en gewichtsverlies en hoeft niet per se tot de dood te leiden. Het sterftepercentage van Tyzzer is bijna 100%!

Gewrichtsontstekingen

Ontstekingen van gewrichten komen vaak door verwondingen, vallen of van stoten. Bij kleine knaagdieren zie je vaak een gezwollen staart.
Als het gewricht rood, warm en pijnlijk is, kan je de pijn een beetje verzachten door een kompress van traumeel of zeelzalf. Als een dier echt pijn heeft is dat te merken aan dat hij er op gaat liggen. Soms is het beter om gelijk de dierenarts te waarschuwen.

Schimmelziekten

Door een kweek kan een dierenarts erachter komen welke schimmel het is en jouw dier genezen. Die schimmels kunnen overgebracht worden op mensen.

Eczeem

Alleen de dierenarts kan achterhalen door welke oorzaak uw Gerbil eczeem heeft. Als uw Gerbil goed doorvoed is, kan u hem een dag laten vasten en daar een dieet op aan sluiten van haver, wortel, bladgroenten en kleine dagrantsoenen. Zo ontstaat er een reinigingskuur. Jeuk kan je behandelen met verschillende middelen om het openkrabben uit te sluiten.

Zonnesteek

Gerbils mogen nooit in de volle zon gezet worden, anders kan het diertje een zonnesteek oplopen. De dieren liggen dan meestal met uitgestrekte ledematen plat op hun buik, hijgend en ze hebben ook een zwakke versnelde hartslag. Pas na een paar uur kan je merken dat het om een zonnesteek gaat.
De dieren vallen om, raken bewusteloos, hebben starre ogen en soms zelfs ademnood. U moet de Gerbil dan direct in een koele, donkere en rustige ruimte. Ook is het verstandig om de dierenarts te bellen.

Maag en darmziekten

Dat er hier sprake van is is niet moeilijk te constateren omdat er spijsverteringsproblemen ontstaam (diaree of verstopping). Dit kan komen door een gebrek aan beweging, eenzijdig voedsel, bedorven voer of met insecten behandeld groenvoer. Bij dieren die 10 tot 15 dagen oud zijn omen verstoppingen vaak voor wanneer ze beginnen met eten aan het vastvoer, en nog geen water drinken. Beweging is goed als therapie. Zorg dat het dier begint te bewegen als u het de kooi uit neemt. Vaak is gebrek aan beweging de enige oorzaak, dus het uit het nestje lopen van de kleintjes is ook noodzakelijk. Spijsverteringsproblemen zijn de meest voorkomende symptomen bij wormen en infectieziekten. Jonge en zwakke dieren moeten gelijk naar de dierenarts om de kans op overleving wat groter te maken als er diaree optreedt.

Infectieziekten

Komen veel meer voor bij kleine huisdieren dan bij grote huisdieren. Dieren met een infectie moeten naar de dierenarts

Streptokokken en stafylokokken

Als er wonden of beschadigingen aan de huid zijn komen deze soort infecties. Streptokokken en stafylokokken komen op de huid en vacht voor, Het probleem ontstaat zodra ze het lichaam in zijn. Om dit te voorkomen moet u alle mogelijke verwondingen zien te voorkoen, dus geen scherpe dingen in de kooi. Ook abrupte verandering van voeding en stres moet vermeden worden. Bij Gerbils kan je deze infecties herkennen aan haaruitval, roodwordende huid en ontstekingen die meestal op de neusrug ontstaan en overgebracht word naar andere delen van het lichaam door het voortdurend poetsen. Ook kunnen ze last krijgen van bindvliesontstekingen, etterige tepelontstekingen en aandoeningen van de ademhaling met niezen.

Verkoudheid

Ontstaat bij blootstelling aan vocht of kou. Er zijn hiervoor verschillende natuurmiddelen verkrijgbaar. Niezen en lichte afscheiding uit de neus zijn de symptomen van verkoudheid. Als de verkoudheid niet verbetert of zelfs verslechtert, raadpleeg dan een dierenarts.

Huidziekten

Verschillende huidziekten zijn te herkennenaan de volgende symptomen: haaruitval, eczeem, kale plekken, blaasjes en vorming van korstjes. Er zijn vele oorzaken die allen de dierenarts kan vaststellen.

Longontsteking

Veroorzaakt door bacteriën en in zeldzame gevallen ook door virussen, maar ook door een te hoge luchtvochtigheid. Verkoudheden en zwakkere dieren hebben een grotere kans om een longontsteking te krijgen. De symptomen zijn een ruige vacht, onrustig zijn, hurkende houding, soms diaree, afkeer van eten en niet willen bewegen. Vervolgens komen de dichtgeplakte ogen, slijmerige afscheiding uit de neus, oedemen op de kop en bloed in de ontlasting. Als er niets aan gedaan wordt kan het diertje ook ademnood krijgen. Een verwaarloosde longontsteking kan resulteren in een tumor op de longen.

Trichofytide

Een schimmelziekte die bij de hamster en bij Gerbils voorkomt. Het kan zelfs overgebracht worden op mensen!Een verkeerd strooisel kan de oorzaak zijn van de infectie. Ook onhygiënische verblijven, vochtig strooisel, hoge temperaturen verhogen de kans op een infectie.
Er ontstaan grote haarden met haaruitval. Die plekken hebben een lichtgolvende rand en zijn bobbelig in het midden. Op de neusrug en oren kunnen schilfers en korsten ontstaan. In de omgeving van de ogen ontstaan soms ook oedemen

Kannibalisme

Als ouders een gebrek hebben aan iets zoals dierlijke eiwitten, kunnen zij hun jongen gaan opeten. Als het een paar dagen na de geboorte al gebeurt, kan dit wijzen op een stagnerende melkproductie, doordat de jongen dit onvoldoende stimuleren of het vrouwtje is gewoon te oud ervoor. Ook gebeurt het wel is dat als meerdere vrouwen bij elkaar gehouden worden dat er jongen worden opgegeten. Ook als de bak te klein is of de groep te groot kunnen nieuwgeborenen opgegeten worden.

Parasieten

Dunne vacht, kale plekken en vele andere symptomen duiden op parasieten. Parasieten kunnen zijn: vlooien, mijten, teken, luizen en ander ongedierte. Ee gezond dier wordt maar zelden door parasieten geplaagd. Om parasieten tegen te gaan moet de zuurgraad van de id woren bewaakt, parasieten kunnen hier namelijk niet tegen. Was uw dier dus niet met zeep, want dit haat de zuurgraad omlaag.

Teken

Teken moeten met een tang speciaal voor teken worden verwijderd. Teken kunnen verschillende soorten van schurft overbrengen. Een effectief middel tegen schurft is Anti schurft.

Tepelontstekingen

Na het werpen van een nestje maar ook door het stoten of een infectie kan dit optreden. De tepel is rood, pijnlijk en gezwollen. De dieren zijn vaak apathisch. Geef het diertje wat lauwe kamille thee en vet het in met olijfolie, zonnebloemolie en alcohol. Als dit niet helpt, ga dan naar een dierenarts

Oorziekten

Door teveel zichzelf schoonmaken kan een gerbil zijn oren kapot maken met zijn nagels. Zwerende oren kunnen hiervan het gevolg zijn. Dit zelf kan niet zo heel veel kwaad, maar het is niet zomaar dat de Gerbil het opens teveel schoon maakt. Een oorzaak kan bijvoorbeeld mijten zijn. Soms hebben Gerbils teveel haar bij hun oren. Ook dit kan geen kwaad zolang het oor niet wordt geblokkeerd. Anders moet het worden weggeknipt.

Binnenoor problemen

Dit komt vaker voor bij oudere gerbils dan bij jongere dieren. Een Gerbil met oorproblemen houdt zijn hoofd vaak schuin, verliest vaak zijn evenwicht en begint in cirkels te lopen. De oorzaak kan een cyste in het oor zijn. Dit is niet behandelbaar, maar de chronische conditie die de cyste veroorzakt kan daarentegen wel behandeld worden. Het beste gebeurt dit met antibiotica, op recept van de dierenarts. De infectie zelf zal wel terugkomen door de cyste. Als de infectie niet behandeld wordt zal de Gerbil niet voor zichzelf kunnen zorgen, dan overlijdt hij uiteindelijk.

Tumoren

Je hebt uitwendige tumoren en inwendige tumoren.
Oudere mannetjes zijn gevoeliger voor uitwendige tumoren. Het begint als een harde knobbel en als de tumor groeit begint de Gerbil zich aan te irriteren wat er tot lijdt dat dt de Gerbil eraan gaat knagen. Wanneer de tumor groot genoeg is kan het worden weggehaald door een dierenarts. Er blijft dan een hechting over. Let wel op dat tijdens deze behandeling de narcose ook niet zonder gevaar is.
Inwendige tumoren zijn erg lastig om weg te halen. Het beste is om het beestje in te laten slapen als het echt niet meer gaat.