Home Fokkerij Webshop Contact

Huisvesting

Er zijn vele hokken verkrijgbaar om Gerbils of andere knaagdieren in te huisvesten. Maar niet allemaal zijn ze zo geschikt. Wat wel geschikt is, is een Gerbilarium. Onze Gerbilaria zijn uitermate geschikt vanwege de schuifruiten. Deze Gerbilarium of knaagdieren terrarium is uniek in zijn soort, iets wat u nergens anders gaat tegenkomen. Een strak, mooi design wat netjes is afgewerkt, zonder storende felle kleuren of een vervelende deksel die u er iedere dag vanaf moet halen. Onze Gerbilariums zullen in iedere woonkamer een verrijking zijn voor uw interieur.

De Gerbils worden daarbij ook veel tammer door de schuifruiten. Ze worden immers niet meer van bovenaf benaderd, wat instinctief gevaar voor hun betekent, maar vanaf de voorkant, wat voor hun heel rustgevend werkt.

Dit geldt natuurlijk niet alleen voor Gerbils, maar voor praktisch iedere diersoort. Als u een hond van bovenaf benadert, schrikt hij ook. Als u een kat van bovenaf benadert, schrikt deze ook. Het is een onnatuurlijke manier van dieren benaderen, en met name voor knaagdieren, die in de natuur altijd prooidieren zijn. Uw hand die van bovenaf komt, zullen zij instinctief zien als een vijand.

Maar het biedt ook voor u als baasje enorm veel voordelen om ze van voren te benaderen. In een glazen bak zonder schuifruiten moet er om hun dagelijkse verse water, eten of enige vorm van activiteit in het verblijf de deksel worden verwijderd. Dit is voor u erg vervelend, zeker als er ook nog speelgoed aan het deksel bevestigd is. Daar zult u dan dagelijks mee stoeien. Een deksel van een Gerbilarium verwijderen zorgt ook voor het nodige lawaai, wat ook weer onrust veroorzaakt bij de Gerbils, en met name bij jonge Gerbils, wat het tam-maakproces erg verstoort.

Nu kunt u om het dagelijkse verse water, eten en andere activiteiten met de gerbils eenvoudig het schuifruitje openschuiven, kan de deksel lekker blijven zitten waar die zit en kunt u direct aan de slag en genieten van uw Gerbils.

U kan van alles ophangen aan het dak, denk hierbij aan een loopwiel, klimattributen of andere leuke Gerbil speeltjes, zonder dat u daar dagelijkse hinder van heeft. De deksels van onze Gerbilariums of knaagdieren terrariums, zijn gemaakt van geperforeerde stalen platen, wat veilig is voor gerbils. Gerbils kunnen niet aan de deksel knagen omdat de gaatjes daarvoor te klein zijn en het materiaal te hard is. Doordat de gaatjes een klein formaat hebben, kunnen er ook geen eventuele baby gerbils of andere kleine knaagdieren zoals dwerghamsters of dwergmuizen door ontsnappen.

 

De schuifruiten van onze Gerbilariums zijn makkelijk uitneembaar en zitten veilig in hun profieltjes. Eventueel kunt u mooie handvaten in uw schuifruiten laten maken door Queenies. Hier zit een meerprijs een van € 9.95,- aan verbonden. Hierdoor heeft u nooit meer vette vingers op de schuifruitjes. Plus dat u gemakkelijk de schuifruiten kunt bedienen.

 

De profieltjes zijn beschermd tegen het knagen. Want de kunststof profieltjes zijn zo gemaakt, dat het voor de Gerbils onmogelijk is om hieraan te knagen. Zo blijven de schuifruiten altijd goed in hun onaangetaste profieltjes zitten, en krijgen de Gerbils ook geen verkeerde stoffen binnen.

Prijslijst Terrarium Gerbilarium

Zoals u in de prijslijst kunt zien, verkopen wij onze Gerbilaria / knaagdieren terraria ook in een variant van 40 hoog. Deze zijn voor het oog wat minder groot en robuust, maar hebben dezelfde voordelen.
Ook bieden wij budget knaagdier verblijven ( Gerbilarium ) aan. Deze glazen hokken hebben geen schuifruiten, maar zijn gemaakt in de Queenies stijl en worden standaard geleverd met deksel. Aldaar niet met of zonder plateau. Deze simpele bakken zijn wel geschikt voor het houden van Gerbils, maar verre van ideaal. Zo moet u de Gerbils altijd van boven benaderen wat de Gerbil angstig zal maken en niet goed tam te krijgen is. De deksel is gemaakt van geperforeerd staal met kleine gaten. gaatjes van een halve centimeter rond. Veilig voor Gerbils. Hier krijgen zij hun neusje of tandjes nooit doorheen.

U kunt ook goedkoop een gebruikte aquarium op het internet kopen, let dan wel op wat voor deksel u gaat gebruiken. Een deksel van hout en kippengaas kan, maar is een groot risico. Zoals u wellicht weet, zijn Gerbils echte knagers, en knagen alles wat ze zien kapot. Door een deksel van hout kunnen Gerbils zich gemakkelijk een uitweg knagen.
Kippengaas gebruiken wij zelf ook in de fokkerij als we gerbils moeten koppelen en een tussenschot gebruiken. Kippengaas is dus niet per definitie slecht, maar het advies is om dit niet als permanente deksel te gebruiken. Wij hebben veel gerbils in het kippengaas zien blijven hangen als zij daaraan gingen knagen. De tandjes zaten vast en kregen ze niet direct los. Natuurlijk is dat erg zielig wanneer dit gebeurt. Hieronder is te zien hoe een gerbil worstelt met het kippengaas. Zij had hierna ook een bebloede neus.

Let hier dus op!

 

Toch zijn niet alle Terrariums geschikt voor Gerbils. Bij een normaal standaard terrarium zitten de schuifruiten bijvoorbeeld erg laag, meestal op 5 cm hoogte. Op die manier kan er geen dikke laag zaagsel in het Terrarium, iets wat Gerbils heel erg op prijs stellen om zichzelf goed te kunnen vermaken, aangezien Gerbils echte gravers zijn. De schuifruiten moeten dus op minimaal 20cm hoogte zitten, zodat er een lekker dikke laag bodembedekking van minimaal 15cm hoog in kan.
Ook de ventilatie bij een standaard terrarium is niet voldoende. Er zit dan een kleine ventilatie strook van 5cm aan de bovenkant. Door al dat graven van de Gerbils komt er natuurlijk wel stof vrij, dus is het belangrijk dat de ventilatie in het knaagdieren terrarium in orde is. Standaard Terrariums hebben vaak profieltjes die niet beschermd zijn tegen het knagen van de Gerbils, de profieltjes waar de schuifruiten in zitten. Ook dat is erg belangrijk aangezien de Gerbils de profielen anders helemaal verpulveren en de ruitjes eruit zullen vallen.

     

 

Ook de hamsterkooien, zijn absoluut ongeschikt als Gerbil verblijf.
Er kan geen bodembedekking in gedaan worden, en daarbij komt dat de onderbak volledig van plastic is. Gerbils kunnen hier binnen no-time uitgeknaagd zijn. Hoe leuke huisdieren Gerbils ook zijn, ze los in huis rond laten lopen is geen goed idee.
Ook hebben de kooien een opzet stuk van tralies. Gerbils kunnen heel dwangmatig tralie-knagen, wat als gevolg met zich meebrengt dat ze kale plekken op de neus krijgen.
Gerbils vinden het leuk om te klimmen, maar in zo’n tralie kooi is dat alleen maar gevaarlijk voor ze. Ze kunnen vast blijven zitten in de tralies, met alle gevolgen van dien. Erg ongeschikt dus!
Om dezelfde redenen zijn de bekende Ferplats kooien ook niet geschikt voor Gerbils. Hoewel er veel graaf mogelijkheden zijn, het tralie opzetstuk is echt niet goed voor Gerbils. En deze kooien zijn ook nog erg duur voor hun formaat. De kleinste variant is te klein voor het houden van 2 Gerbils, en de 80 centimeter variant is bijna onbetaalbaar.
Savic kooien zijn ook totaal ongeschikt vanwege de plastic onderbak en het tralie opzet stuk. Ook voldoen deze kooien niet aan de minimale afmetingen van 60 cm bij 40 cm.