De gerbil
Een gerbil is groter dan een muis of hamster, maar kleiner dan een rat, zonder staart zijn ze 110 tot 135 mm lang. De staart is 95 tot 105 mm lang. Ze wegen ongeveer 60 tot 85 gram. In de uiterste gevallen worden er ook Gerbils van 130 gram gewogen.
De Mongoolse Gerbil komt uit Mongolië, wat al duidelijk wordt door de naam. In Mongolië leven ze in halfwoestijnen en het steppegebied. Ze hebben weinig vijanden, omdat er maar weinig dieren kunnen leven in die gebieden. Slangen en roofvogels daarentegen, kunnen hier wel leven en zijn dan ook de voornaamste vijanden voor de Gerbil.
Gerbils hebben een goed springvermogen, ze kunnen wel 1 meter ver en 50 centimeter hoog springen! Dit geldt natuurlijk niet voor gedomesticeerde (demoniseren betekent dieren in gevangenschap) Gerbils. Ook kunnen ze extreem goed horen.
Omdat de Mongoolse Gerbils woestijndieren zijn, is het belangrijk dat ze water goed vast kunnen houden. Ze zijn erg zuinig met het weinige water dat ze kunnen opnemen, dit heeft als gevolg dat de diertjes weinig plassen en droge ontlasting hebben. Als je weinig drinkt, hoef je ook weinig te plassen. Het zijn daarom erg schone diertjes, aangezien de urine bij knaagdieren voor de stank zorgt. Het komt erop neer dat Gerbils absoluut niet stinken, een Gerbilarium hoeft u dus ook maar eens in de maand te verschonen. Heel prettig voor ons als baasje natuurlijk!
Een Gerbil is, anders dan bijvoorbeeld hamsters, een dag- én nachtdier. Ze slapen een paar uur, en zijn daarna weer een paar uur wakker. Hierdoor raak je nooit verveeld van ze, ze zijn altijd bezig met spelen, of hun hok verbouwen, knagen of klimmen! Het is prachtig om ze zo actief te zien, het zien hoe ze met elkaar ravotten, verzorgen, vertroetelen, of dat verdraaide huisje van een grotere ingang te voorzien. Mede daarom vinden wij Gerbils zulke ontzettend leuke huisdieren. Huisdieren waar kinderen niet snel op uitgekeken zullen raken door hun lieve karakter en de altijd aanwezige activiteiten.
Ze zijn ook erg geschikt als huisdieren, aangezien ze niet bijten. Dat doen ze alleen als ze bang zijn of zich erg bedreigd voelen. Omdat de Gerbils zo weinig plassen en droge ontlasting hebben, hoeft hun verblijf vaak maar 1 keer in de maand schoongemaakt te worden.
Gerbils kunnen (mits ze goed gefokt zijn) ontzettend tam worden, als ze eenmaal gewend zijn aan mensenhanden en zich op hun gemak voelen bij u als baasje, komen ze vanzelf op uw hand zitten en hoeft u niet achter ze aan te jagen. Het beloningseffect, dat bij ieder dier goed werkt kunt u ook op Gerbils toepassen. Wanneer u ze snel aan uw handen wilt laten wennen. Oppakken -> knuffelen -> terugzetten en verwennen met een lekkere snack. Ze zullen op een gegeven moment echt naar u toekomen ,omdat ze maar al te goed weten dat ze daarna wat te snoepen krijgen.
Dierenwinkel Gerbils zijn bijna nooit tam te krijgen, vooral door inteelt en hun achtergrond waarmee ze gefokt zijn. Lees hierover meer in het stukje 'aanschaf', daar lichten wij u verder in over dierenwinkel Gerbils.
In Mongolië leven de Gerbils in groepen, maar het is het beste om dat hier, waar wij Gerbils als huisdier houden in een glazen hok, niet te doen. Waarom?
Meerdere Gerbils van hetzelfde geslacht samenhouden resulteert in territoriaal gedrag. Territoriaal gedrag betekent dat iedere Gerbil zijn eigen stukje grond zal claimen. Op het moment dat Gerbil 3 op het stukje grond van Gerbil 1 komt, zal Gerbil 1 er alles aan doen om Gerbil 3 te verjagen van zijn stukje grond. In de natuur gebeurd dit ook, de sterkste wint en de zwakkere zal vluchten. Gerbils in gevangenschap (die gehuisvest worden in een Gerbilarium of een glazen kooi met deksel) kunnen echter onmogelijk vluchten. Hierdoor ontstaan de grootste gevechten en zal er niet gerust worden door de Gerbils totdat het ergste scenario zich voltrekt. De dood van 1 of meerdere Gerbils.
Meerdere Gerbils met verschillende geslachten is ook absoluut een no-go.
Een mannetje dekt verschillende vrouwtjes, wat onrust veroorzaakt in het Gerbil verblijf. Vrouwtjes stelen elkaars pupjes of ze doden de pupjes van de andere dames en zichzelf. Door jaloezie gaan de vrouwtjes met elkaar vechten. Plaats dus geen mannetje bij meerdere vrouwtjes! Het grootste risico wat u kunt nemen.
Houdt Gerbils altijd per 2 om alle mogelijke risico’s te voorkomen!
De kans dat er gevechten uitbreken als u de Gerbils per 2 huisvest is erg klein.
De Gerbils weten dat ze elkaar nodig hebben. Het zijn erg sociale dieren die absoluut niet alleen willen zijn. Zij weten dan ook heel goed dat ze geen ruzie moeten zoeken met hun maatje omdat ze anders alleen kunnen komen te zitten. Daarom vertroetelen ze elkaar liever dan dat ze ruzie met elkaar maken en is de kans dat het verkeerd gaat bijna niet aanwezig.
Natuurlijk kan het helaas toch voorkomen dat de Gerbils gaan vechten. Haal ze dan direct uit elkaar en koppel ze opnieuw aan elkaar. De koppeling staat hier uitgebreid omschreven hoe u dit moet doen. Voer alle stappen zorgvuldig uit en sla geen enkele stap over. Ook niet als de koppeling goed lijkt te gaan.