Home Fokkerij Webshop Contact

Koppeling

De kans dat 2 Gerbils tegelijk overlijden is natuurlijk minimaal. Voor de overgebleven Gerbil zal dan een nieuw maatje moeten komen, want Gerbils moeten altijd per 2 samen gehouden worden! Als dit niet gebeurt, zal de Gerbil heel erg vereenzamen en dat is het laatste wat we willen.

Je kan Gerbils niet zomaar bij elkaar zetten, ze zullen elkaar gelijk (proberen te) vermoorden. Daarom is een zorgvuldige koppeling noodzakelijk. Het kost wat tijd en veel aandacht, en ook heb je er een aantal spullen voor nodig om de koppeling tot een succes af te ronden.

Misschien ziet u het zelf niet zo zitten om de Gerbils te koppelen. U kan dan overwegen om het door een fokker te laten doen. Daar zijn dan wel kosten aan verbonden.

We zullen u stapsgewijs vertellen hoe u het beste uw 2 Gerbils kunt koppelen. Eerst een lijstje met alles wat u nodig heeft om de koppeling goed uit te kunnen voeren:

  • Vervoersmandje
  • Splitsysteem
  • Kleine bak (in de fokkerij gebruiken wij altijd een 50x30x30 of een 60x30x30 aquarium)
  • Het belangrijkste: tijd en veel geduld

In onze Gerbil Shop verkopen wij de complete uitzet voor een koppeling. Een glazen bak met deksel en een splitsysteem. Deze bieden wij scherp aan. Altijd handig om een koppelbak in huis te hebben. Als het Gerbilarium verschoont moet worden kunnen de Gerbils ook tijdelijk in de koppelbak (zonder split natuurlijk) zodat ze wat meer ruimte hebben dan een klein reismandje o.i.d.

Als u alles op het lijstje heeft, kunnen we van start gaan.

  1. Zet de Gerbils in de split. Dit houdt in dat u in de 50x30x30 (of 60x30x30) aquarium een splitsysteem maakt. Dit zorgt ervoor dat Gerbils elkaar wel kunnen ruiken en zien, maar ze kunnen niet bij elkaar komen. Plaats de ene Gerbil aan de ene kant en de andere Gerbil aan de andere kant van de glazen bak. Wissel ze regelmatig van kant zodat ze bekend raken met elkaars geur. Als u ze 3 maal daags van kant wisselt, zit u goed! Herhaal dit een week lang.
      
  2.  

  3. Begin vroeg in de morgen met stap 2 van de koppeling, en plan die dag niks anders. Het beste is om heel de dag thuis te zijn, aangezien het in deze fase elk moment kan omslaan. Als u er niet bovenop zit om ze op tijd uit elkaar te halen, zal er 100% zeker een Gerbil komen te overlijden! Pak het vervoersmandje en maak dit vochtig. Er mogen best plassen water in het mandje zitten. Gerbils haten namelijk water, op het moment dat de 2 bij elkaar komen zullen ze alleen maar met het water bezig zijn en niet met elkaar. Daarom is het water essentieel in de koppelfase. Zet eerst de minst dominante Gerbil erin en vervolgens de andere. Als u een pup met een oudere Gerbil koppelt, moet altijd de pup als eerst in het mandje gedaan worden. Het scheelt maar een paar seconden, maar bij het koppelen is het belangrijk dat u op ieder detail let.
      
  4.  

  5. Kijk de eerste minuut goed wat ze doen. Als ze direct gaan knokken, moet u ze direct uit elkaar halen. Het is raadzaam om handschoenen aan te doen, mochten Gerbils gaan vechten zal er ongetwijfeld een vinger gepakt worden en dit kan pijn doen! Als het goed gaat moeten ze een uur in het natte vervoersmandje zitten. In het meest positieve geval beginnen ze elkaar droog te likken of dicht bij elkaar te zitten.
    (Als het niet goed gaat, moeten ze opnieuw in de split. Wissel ze weer 3 maal daags van kantje en probeer het een week later nog eens.)
         
  6.  

  7. Na een uur kunt u het mandje droogmaken en het vullen met een laagje zaagsel. Wij doen altijd een paar tissues in het mandje, dit dept gelijk veel water op. Na een minuutje of 2 halen we dat eruit, maken we het hele bakje droog en vullen we het mandje met een beetje zaagsel. Zorg ervoor dat ze er niet uitklimmen terwijl u het vervoersmandje open doet. Laat ze een uur in het droge mandje zitten.
  8.  

  9. Na een uur geeft u ze een pluk hooi en een hand voer erbij, plus een drinkflesje. Kan het drinkflesje niet bevestigt worden aan het reismandje? Biedt dan ieder uur het drinkflesje aan. Ze moeten natuurlijk wel kunnen drinken.
    Wacht ook niet te lang met voer geven. Na 2 uur moet het voer echt gegeven worden. Gerbils kunnen erg chagrijnig zijn als ze honger hebben, en in de koppelfase is een chagrijnige Gerbil niet handig.
    Laat de Gerbils minimaal 24 uur in het mandje zitten. Gaat deze fase niet zo goed, dat kunt u zien aan dat ze misschien niet bij elkaar liggen of elkaar proberen te verwonden. Doe er dan nog 12 uur bij. Niet langer dan 36 uur kleinhouden, dat is natuurlijk erg zielig voor de diertjes.
  10.  

  11. Na 24 uur (of 36 uur) kunnen ze over naar een 30x20 bak. Heeft u deze niet? Dan kunt u dat formaat maken door middel van het splitsysteem te gebruiken in 50x30x30 aquarium die u heeft gebruikt. In deze bak moeten ze 2 dagen blijven zitten. In deze fase gedragen ze zich als een normaal koppel. Ze eten samen, ze slapen samen en wassen elkaar, en voor zover het kan spelen ze samen in het positiefste geval. Als dit niet het geval is laat u ze nog een dag in deze bak zitten. (3 dagen dus)
      
  12.  

  13. Na die 2 dagen kunt u het splitsysteem opschuiven naar de helft van de 50x30x30 aquarium. Ook daarin laat u ze weer 2 dagen zitten. In deze fase gedragen ze zich ook nog even goed als bij stap 6. Het is enkel en alleen nog een kwestie van de koppelfase zorgvuldig en niet overhaast af te maken.
  14.  

  15. Na weer 2 dagen geeft u de Gerbils de hele 50x30x30 bak. Nadat ze 2 dagen de volledige 50x30 bak hebben gehad, kunt u bijvoorbeeld speeltjes gaan toevoegen. Bijvoorbeeld een huisje en gewoon wat karton.
  16.  

  17. In de bak met een aantal speeltjes laat u ze ook nog 2 dagen verblijven. U kunt nu hun uiteindelijke verblijf gaan inrichten. Begin met een klein laagje zaagsel. Het is natuurlijk allemaal afhankelijk van hoe groot uw definitieve verblijf is. Gaat het om een 60x40x40 bak kunt u best al een laag van 10cm geven, maar komen ze terecht in een 100x40x40 bak, dan dus een klein beetje zaagsel.
  18.  

  19. Vanaf de dag dat ze in het definitieve verblijf zitten, kunt u alles rustig opbouwen. Dus steeds meer speeltjes, zaagsel etc.
  20.  

Als u alle stappen volgens hierboven heeft gevolgd zal uw koppeling geslaagd zijn.

Gefeliciteerd!

Ziet u het toch niet zitten kunnen wij de koppeling voor u verzorgen.

Gerbil fokkerij Queenies neemt al uw zorgen graag over.

De kosten hiervoor zijn niet variërend maar hebben gewoon een vaste prijs. Zo weet u van te voren altijd waar u aan toe bent.

Is uw ene Gerbil overleden en moet de andere opnieuw gekoppeld worden is de koppeling plus een lief klein Gerbil pupje € 55,-. U krijgt dan ook een kortingspas voor 1 jaar erbij waarmee u bij iedere bestelling 5% korting krijgt bij bestellingen uit onze webwinkel.

2 ruzie zoekende Gerbils opnieuw aan elkaar koppelen is prijs op aanvraag.

Wij willen dan eerst goed in kaart brengen hoe de situatie is zodat wij u beter kunnen informeren over de koppeling.