Home Fokkerij Webshop Contact

Voortplanting

Aan het fokken van Gerbils moet u niet onvoorbereid beginnen. U moet er dus genoeg van afweten voordat u eraan begint, want Gerbils zijn natuurlijk levende dieren en verdienen dan ook respect.

Bij Gerbils gaat het ook niet zo makkelijk om even één keer een nestje te krijgen, maar ook dan is het belangrijk om veel van de Gerbil te weten en te fokken met dieren met een stamboom.

Stambomen zijn heel erg belangrijk, omdat bij het fokken van dieren een zuivere lijn nodig is, natuurlijk zonder inteelt. Ook kan je met stambomen beter ingrijpen bij problemen zoals bijvoorbeeld een tumor of epilepsie. Dit kan nogal vaak voorkomen bij dieren.

Zonder een stamboom is het gewoon niet mogelijk om goed te kunnen selecteren op belangrijke punten zoals leeftijd, gezondheid etc. , gebruik daarom altijd een stamboom!

Al vanaf 7 tot 8 weken zijn Gerbils klaar om te willen en te kunnen paren. Vanaf ongeveer de 10e tot 12e week is een vrouwtje klaar om een nestje op te voeden. Maar wij denken dat het beter is als u pas begint met fokken wanneer het dier is uitgegroeid. Rond een leeftijd van 4 tot 5 maanden kan u beginnen met het fokken met een vrouwtje. Een mannetje kan daarentegen wel eerder ingezet worden, maar het is dan niet gegarandeerd dat het vrouwtje het jonge mannetje zal accepteren als partner. Dan zullen de eerste maanden geen jongen komen.

Laat ze altijd per 2. Dus alleen 1 mannetje bij 1 vrouwtje. Alle andere opties (meerdere mannetjes met meerdere vrouwtjes, 1 vrouwtje bij meer mannetjes of 1 mannetje bij meer vrouwtjes) zijn niet mogelijk. Er kunnen dan namelijk gevechten ontstaan, en ook jaloezie tussen Gerbils van hetzelfde geslacht. De puppies die er komen, worden vaak gestolen en soms ook gedood door jaloerse vrouwtjes. Ook zal alles met elkaar gaan fokken, en dat wilt u natuurlijk niet. Een gezinnetje mag daarom ook niet lang bij elkaar blijven, want als de vrouwtjespups oud genoeg zijn zullen die door hun vader gedekt worden, en de mannetjespups zullen hun moeder/zusjes dekken. Dat dit gebeurt willen we juist voorkomen!

Eens in de 4 dagen is het vrouwtje paringsbereid. Dit wil zeggen dat als het mannetje haar die dag dekt, de kans erg groot is dat ze zwanger raakt. Als ze paringsbereid is, gaat ze een geur verspreiden. Het annetje ruikt dat en weet daardoor dat hij haar moet dekken. Het mannetje jaagt erg lang achter het vrouwtje aan, in de hoop haar te kunnen dekken. Na elke penetratie gaat het mannetje kort zijn geslachtsdelen wassen. Het vrouwtje wast zichzelf alleen als er ook echt een zaadlozing is geweest.

De zwangerschap van een gerbil vrouwtje kan ongeveer 24 tot 26 dagen duren. Ze kan dit ook uitstellen, als het vrouwtje op dat moment nog jongen heeft kan ze de dracht uitstellen tot wel 42 dagen. Het vrouwtje is erg actief tot aan de bevalling, het mannetje gaat een paar uurtjes voor de bevalling een nestje maken ergens anders in de kooi. Als u dit ziet gebeuren zijn er binnen enkele uurtjes of een dag wel pups. Als je de pups ziet bewegen in de moederbuik, kan je er ook zeker van zijn dat er binnen enkele uurtjes tot een dag pups zullen zijn.

Tijdens de bevalling zal het vrouwtje gewoon rondlopen, eten, spelen, graven etc. Het mannetje dekt het vrouwtje meteen na, en vaak ook tijdens de bevalling weer. Dus zodra de oudere pups dan het nest hebben verlaten, bevalt het vrouwtje van het volgende nest. Soms zelfs nog als de oudere pups er nog bij zitten!

Als de pups worden geboren zijn ze nog blind, doof en kaal.

Ze zijn dan nog helemaal afhankelijk van de moeder en de vader. Vaak zullen ze nog niet zelf het nest uitkruipen. De ouders zullen veel op het nest blijven zitten om de diertjes warm genoeg te houden en om ze te voeden. Het mannetje is erg betrokken bij de opvoeding!

  

 

Na ongeveer 5 tot 7 dagen krijgen de puppies wel duidelijk haartjes. Een goeie ervaren fokker weet al snel welke kleuren het zullen zijn. Op de buik beginnen de haartjes rond de 11e dag door te komen, dan zie je kleine donshaartjes, onwijs schattig die pupjes! Voor ervaren fokkers is het geslacht gelijk na de geboorte al te zien, voor mensen die het voor het eerst zien niet.

Rond de 18e dag gaan de oogjes open, bijna nooit later dan dat. Ze rennen al wel door de bak voordat de oogjes opengaan. Dat ziet er heel grappig en leuk uit, want ze zien niks dus zullen ze nog wel overal tegenaan lopen.

Vast voer zullen ze eten vanaf 3 weken. Door het voer moet dan ook tortelduivenvoer. Dit is voor de pups gemakkelijk om op te eten.

Tot ongeveer 4,5 weken drinken de pups bij hun moeder. Maar houd ze tot 6 weken bij de ouders, zodat ze goed weten hoe ze moeten leven als Gerbil zijnde. Laat de pups ook niet langer dan dit bij de ouder Gerbils, want zoals al eerder vernoemd zullen de pups de moeder dekken of dekt de vader zijn pups. Hierdoor ontstaat weer ruzie, dus het is belangrijk om ze op tijd te scheiden

Zet dan ook de broertjes en de zusjes al gescheiden van elkaar, want ook broer/zus nestjes zijn dan mogelijk. Zet de Gerbils alleen nooit alleen! Het zijn hele sociale dieren en hebben een maatje nodig.