Home Fokkerij Webshop Contact

Gerbil spreekbeurt

Deze spreekbeurt is gemaakt door Lauren Theys-Bens uit Zichem in België.

Ik houd mijn spreekbeurt over Gerbils. Dit omdat we er zelf ook twee hebben. Ze heten Flits en Robbie. Robbie is 1 en Flits is 10 weken oud. Robbie woonde eerst bij de fokker, daar heeft ie een hoop kindjes gemaakt. Flits is zijn zoon. De fokker heeft Robbie al tam gemaakt. Flits leert nu makkelijker tam te worden doordat Robbie het al is. Ik vind ze zo leuk omdat ze met alles spelen, het is dus leuk om naar ze te kijken. Soms laten we ze via een kussen op de bank lopen. Zo worden ze steeds tammer.

Wat is een gerbil?

Gerbils zijn een soort grondeekhoorntjes, maar ook een soort ratjes. Gerbils zijn knaagdieren. Ze kunnen allerlei kleuren hebben, zoals wit, gelig, lichtgeel, zwart, of gevlekt.. Gerbils worden ook wel woestijnratjes genoemd. Je raadt het al, in het wild leven ze in de woestijn, maar toch houden ze niet van hitte. Ze wonen in holen onder de grond. Daar is het niet zo warm. Ze wonen eigenlijk altijd bij elkaar. Ze worden 3 tot 4 jaar oud. (3 tot 5 jaar)

Gerbils graven veel gangen, ze maken zo allerlei kamers.

Het hol heeft meerdere in- en uitgangen want dat is handig tegen de roofdieren. Als er eentje in het hol komt, kunnen ze via een andere ingang eruit.

Gerbils zijn geen nachtdieren, ze slapen een paar uur en zijn daar na weer een paar uur wakker en dat wisselt zo af.

Hoe ziet een gerbil eruit?

Een gerbil is groter dan een muis, maar kleiner dan een rat. Ze hebben haar op hun staart, met op het einde een pluimpje.

Gerbils zijn 110-135 mm lang zonder de staart. De staart is 95-105 mm lang. Ze wegen 60-85 gram. (Robbie is wel een dikke 100 gram denk ik hoor. Gerbils kunnen wel tot 130 gram wegen. De mannetjes zijn iets zwaarder dan de vrouwtjes.

Gerbils zijn slank. De kop is kort en breed met een spitse snuit.

De achterpoten zijn best wel lang, daardoor kunnen ze goed springen en gemakkelijk rechtop staan. De voorpootjes zijn veel kleiner. Hiermee kunnen ze hun eten pakken en vast houden.

Op hun buik zit een klier, (geurklier) een soort gaatje waar stof uitkomt waarmee ze zich wassen. Als ze ergens langs gaan dan blijft die geur hangen. Dit stofje ruiken andere gerbils en zo weten ze dat dit ding of deze plaats al van een gerbil is.

Mensen denken vaak als ze een gerbil zien dat het een muis is, toch zijn er een aantal duidelijke verschillen:

  • Gerbils graven gangen en muizen niet.
  • Gerbils hebben glanzende zwarte (of rode) ogen, die groter en boller zijn dan die van de muis.
  • Het hoofd van de gerbil is korter en breder, zoals van een eekhoorn, zijn achterpoten zijn langer dan zijn voorpoten, terwijl alle poten van een muis even lang zijn.
  • Ook hebben gerbils een lange, behaarde staart met een pluimpje aan het uiteinde, muizen hebben een naakte staart.

Welke kleuren zijn er?

http://www.mamut.net/gerbil_info/subdet6.htm

Robbie is een nootmuskaat

Flits is een Burmees

Van baby tot volwassen gerbil

Mannetjes en vrouwtjes kunnen met elkaar paren en kindjes krijgen als ze 3 maanden oud zijn. Dat doen ze meestal 's avonds. (maakt geen verschil, ze doen het net zo gemakkelijk overdag)

Het vrouwtje is ongeveer 25 (= 23 dagen) dagen zwanger. Er worden meestal 5 jongen geboren (2 tot 8 zou ik zeggen), dit kunnen en meer of minder zijn. De jongen worden kaal en blind geboren, na 10 dagen hebben ze een echte vacht. De ogen gaan open tussen de 16e en 20e dag.

Het vrouwtje heeft 8 tepels, de jongen drinken tot de 3e week (4-4,5 week) bij hun moeder. Na 6 weken kunnen ze zonder hun moeder, dus verkocht worden. Dan moeten je ook de mannetjes en de vrouwtjes uit elkaar halen want dan kunnen ze al kindjes maken. Het is niet goed als broertjes en zusjes gaan paren.

Gerbils zijn met 16 weken volwassen.

Hoe leven ze in het wild?

Gerbils leven in steppegebieden en halfwoestijnen. Een steppegebied is een stuk land met alleen gras. Een halfwoestijn is een kruising tussen een woestijn en graslandschap.

Ze hebben weinig vijanden want er leven niet veel dieren in die gebieden. Uitzonderingen zijn slangen en roofvogels.

Ze kunnen goed ontsnappen aan deze vijanden, want ze kunnen heel goed springen. Ze kunnen wel 1 meter ver en 50 cm hoog springen. Dus hebben ze als bijnaam "springmuis".

Gerbils kunnen niet goed tegen temperatuurwisselingen. Ze slapen daarom op de warmste en koudste momenten onder de grond waar de temperatuur hetzelfde blijft. Het zijn dus geen nachtdieren en daarom zijn ze leuk als huisdier, want ze slapen weinig overdag.

De Verzorging van een gerbil

Gerbils moeten altijd met zijn tweeen in een kooi, want het sociale dieren. Alleen zouden ze heel eenzaam worden. Maar als je ze met meer dan twee in een kooi zet dan zou er eentje buiten de groep kunnen worden gezet. Die zouden ze dan net zo lang achtervolgen tot hij dood gaat.

Een gerbil moet een grote kooi hebben, met spijltjes dicht bij elkaar (dat vind ik dus niet, nooit spijltjes gebruiken, dan kan er geen bodembedekking in de bak omdat alles eruit vliegt, verblijven moeten dus altijd van glas zijn!) of liever een glazen bak.

Het mooiste is een terrarium; dat is een glazen bak met luchtgaten bovenin en deurtjes van voren. Als je een gerbil van bovenaf wil verzorgen rent hij weg, want dan denkt hij dat je een roofvogel bent. Ook wordt hij sneller tam als je hem van voren pakt en verzorgt, hij wordt hier heel rustig van.

Op de grond moet stro (eigenlijk zo min mogelijk stro gebruiken, dat kan scherp zijn. Zou stro voor hooi vervangen) liggen, houtkrullen of kartonsnippers.

Dit moet een dikke laag zijn (minimaal 15 cm). Hier kunnen ze tunnels in graven. Ook moet er toiletpapier en stukken ongeverfd hout inzitten om een nest mee te maken.

Er moet ook een zandbadje inzitten, daar wassen ze zich in. Ze rollen door het zand, dat komt tussen hun haren en dat zand neemt het vuil en vet mee. Je moet wel schelpenzand of chinchillazand gebruiken, want dat is lekker zacht.

Ze klimmen veel, dus een trappetje of klimtouw vinden ze leuk. Ook in een looprad spelen ze veel.

Je moet nooit plastic dingen in de kooi doen, want gerbils knagen overal aan en plastic kan dan zo scherp worden dat ze zichzelf eraan open halen.

Er moet een waterflesje in hangen en een voerbakje. Elke dag moet het water verschoont worden. En het voerbakje moet regelmatig gevuld worden.

Ze houden vooral van pompoen- of zonnebloempitten, dat zijn hun snoepjes. Die pitten breken ze eerst open met hun tanden en dan eten ze het binnenste op. (of noten, zoals pijnboompitten en walnoten, altijd ongebrand en ongezouten noten geven.)

Koop gerbils altijd bij een fokker, nooit bij een dierenwinkel want fokkers fokken ze met liefde en zorgen er zeker voor dat broertjes en zusjes nooit met elkaar paren. Dus zullen ze ook geen erfelijke ziektes krijgen. Ook worden ze sneller tam als je ze bij fokkers vandaan haalt.

Wij hebben Robbie en Flits gekocht bij een fokker in Rotterdam. Zijn website is: www.queenies.nl.